بیماری ازگود اشلاتر چیست؟علائم و روش های درمان آن کدامند؟

اسگود شلاتر

بیماری ازگود اشلاتر یا اسگود اشلاتر یک بیماری استخوان است که احتمال ابتلای آن در دختران و پسران در سن بلوغ و نوجوانی وجود دارد. این بیماری ممکن است با بیماری­ هایی مانند تاندونیت زانو اشتباه گرفته شود. در این عارضه استخوان‌سازی بیش از حد در ناحیه استخوان درشت نی باعث درد در ناحیه پا و زانو می ­شود. در این مقاله از نیاوران کلینیک ابتدا توضیح می‌دهیم که ازگود اشلاتر چیست و پس از آن به علائم و نشانه­ ها و همچنین روش­‌های درمانی این بیماری می­پردازیم.

علائم و نشانه های ازگود اشلاتر کدامند؟

بیماری ازگود اشلاتر، با علائمی همراه است که می‌تواند فعالیت‌های روزمره را برای بیمار با دشواری روبرو کند. اما خوشبختانه، با گذر از دوران بلوغ، علائم این بیماری کاهش می‌یابند. در ادامه، به برخی از رایج ­ترین علائم و نشانه‌های ازگود اشلاتر اشاره می‌کنیم.

  • تورم و التهاب در اطراف زانو
  • کشیدگی عضلات اطراف زانو
  • حساسیت به لمس و افزایش گرما در قسمت زیر زانو
  • بروز برجستگی و قرمزی در ناحیه قدامی زیر زانو
  • شدید شدن درد در صورت انقباض عضلات جلوی ران
  • برطرف شدن درد در حالت استراحت
  • متورم یا نرم شدن در ناحیه زیر زانو
  • درد شدید و لنگیدن پس از ورزش
  • افزایش درد با انجام حرکاتی مانند پریدن یا دویدن
  • احساس درد در پا یا زانو در هنگام انجام فعالیت‌های ساده روزمره

اگر این علائم را تجربه می‌کنید، بهتر است فورا برای تشخیص بیماری به دکتر ارتوپد مراجعه کنید.

علت بیماری ازگود اشلاتر چیست؟

همانطور که اشاره کردیم این بیماری یکی از بیماری‌های استخوان در نوجوانان است. علت درد زانو و بروز بیماری ازگود اشلاتر، اغلب موارد زیر است:

  • آسیب و تحریک صفحه‌ رشدی استخوان در نوجوانان
  • عوامل موثر بر رشد استخوان‌ها و انحرافات آن شامل ناهماهنگی رشد تاندون‌ها، ماهیچه‌ها و استخوان‌ها در سن بلوغ
  • تاثیر قدرت عضله ران، نوع و شدت فعالیت فیزیکی و اندازه عضلات بر ناهماهنگی رشد استخوان‌ها
  • احتمال افزایش ریسک ابتلا به این بیماری به دلیل انجام فعالیت‌هایی همچون بسکتبال، والیبال، فوتبال، اسکیت و ژیمناستیک

بیماری ازگود اشلاتر

هرچند شناخت دقیق علل این بیماری رخ نداده است، اما ارتباط آن با رشد سریع استخوان و ضربه مشاهده می‌شود. عوامل افزایش‌دهنده خطر بیماری شامل انجام زیاد و شدید فعالیت‌های عادی مانند دویدن و پریدن، اضافه وزن در پسران در سنین ۱۱ تا ۱۸ سالگی و رشد اسکلتی مشاهده شده است.

در نتیجه، شناخت و پیشگیری از ابتلا به این بیماری بسیار حائز اهمیت است. توصیه می‌شود از فعالیت‌های ریسک‌آور خودداری شده و در صورت لزوم، مراقبت‌های پزشکی مناسب و مراقبت از استخوان‌ها و عضلات انجام شود.


مطالعه بیشتر: علت ورم زانو چیست؟


آیا بزرگسالان هم به ازگود اشلاتر مبتلا می شوند؟

این بیماری در بزرگسالان بسیار کمتر مشاهده می­ شود. عموما در بزرگسالان، خطر ابتلای افراد به آن زمانی افزایش می‌یابد که افراد در دوران کودکی خود آن را تجربه کرده باشند. همچنین، فعالیت‌های ورزشی فشرده مانند بسکتبال، والیبال، فوتبال و… می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری در بزرگسالان را افزایش دهد.

علائم بروز بیماری اوزگود اشلاتر در بزرگسالان ممکن است موارد زیر باشد:

  • حساسیت به لمس زانو
  • درد زیر زانو
  • تورم و بروز برآمدگی در ناحیه زیر زانو

خطر ابتلا به بیماری اسگود شلاتر در چه افرادی بالا است؟

همانطور که در بخش­ های قبل ذکر شد، این بیماری اغلب در نوجوانان و به ویژه در نوجوانان ورزشکار بروز پیدا می­کند. و فعالیت­ های زیاد و شدید، اضافه وزن در پسران 11 تا 18 سال و رشد اسکلت احتمال ابتلا به آن را افزایش می­دهد.


مطالعه بیشتر: قفل شدن زانو چیست؟


عوارض و تبعات ابتلا به ازگود اشلاتر زانو کدامند؟

بیماری ازگود اشلاتر یک اختلال مربوط به مفصل زانو است که می‌تواند در صورت عدم درمان مناسب، عوارض جدی را به همراه داشته باشد. در این بخش، به بررسی عوارض بیماری می‌پردازیم.

  • یکی از عوارض بیماری برآمدگی روی زانو است. این برآمدگی ممکن است بدون درد باشد، اما با لمس قابل احساس است.
  • علاوه بر این، استخوان‌های ریز در تاندون کشکک زانو نیز می‌توانند تحت تاثیر این بیماری قرار بگیرند و در نتیجه احساس درد مداومی به بیمار بدهند.
  • بزرگ شدن مفصل زانو نیز یکی از عوارض دیگر بیماری است که باعث عقب زدگی زانو می‌شود.
  • همچنین، درد و التهاب نیز ممکن است در این بیماری رخ دهد و باعث لنگیدن پا در حرکات روزانه شود.

درمان بیماری در زمان مناسب اهمیت بسیاری دارد. از جمله اهمیت‌های آن می‌توان به جلوگیری از تشدید عوارض و بهبود کیفیت زندگی بیمار اشاره کرد. با درمان سریع­تر این بیماری، احتمال نیاز به جراحی نیز کاهش می‌یابد.


مطالعه بیشتر: آرتروز زانو چیست؟


بیماری ازگود اشلاتر چگونه تشخیص داده می شود؟

در این مرحله، دکتر فوق تخصص زانو باید با استفاده از روش‌های معاینه فیزیکی، علائم بیماری را بررسی کند. این شامل بررسی تکنیک‌های مختلفی مانند اندازه‌گیری حرکت و استقامت زانو است. در این معاینه، پزشک باید تشخیص اولیه بیماری را تایید کند و در صورت لزوم بررسی‌های تکمیلی را معرفی کند.

مرحله بعدی شامل تست‌های تصویربرداری است. رادیوگرافی زانو به عنوان یک تست تصویری اولیه استفاده می‌شود تا مشکلات موجود در استخوان‌ها و مفاصل زانو را نشان دهد. در مواردی که رادیوگرافی نتایج دقیق‌تری نمی‌دهد، ممکن است اسکن استخوان نیز لازم شود. همچنین، سونوگرافی به عنوان یک روش بررسی بیشتر و دقیق‌تر در نظر گرفته می‌شود. در موارد نادری، آزمایشات تصویر برداری ام ار آی ممکن است توسط پزشک تجویز شود تا تصاویر دقیق‌تری از استخوان‌ها و بافت‌های اطراف را فراهم کند. با تصویری امکان شکستگی استخوان درشت نی نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ازگود اشلاتر چیست

روش های درمان اسگود شلاتر زانو کدامند؟

استفاده از دارو درمانی مانند تزریق کورتیزون، تکنیک RICE، فیزیوتراپی، شاک ­ویوتراپی، ورزش و جراحی از روش‌های درمان بیماری ازگود اشلاتر هستند. در ادامه به بررسی این روش ­ها می­پردازیم.

درمان ازگود اشلاتر با تکنیک RICE

درمان می‌تواند از طریق استراحت و مراقبت از مفصل زانو انجام شود. اولین قدم در درمان این بیماری پرهیز از فعالیت و ورزش‌های فشاردهنده بر مفصل زانو است. علاوه بر این، استفاده از تکنیک RICE نیز می‌تواند موثر باشد. تکنیک RICE شامل چهار بخش زیر است:

  • استراحت: استراحت به معنای پرهیز از فعالیت و ورزش‌های آسیب ­زننده بر مفصل زانوست. این اقدام باعث بهبود و درمان بیماری می‌شود.
  • کمپرس سرد: کمپرس سرد به معنای استفاده از یخ یا کمپرس سرد برای کاهش درد و تورم است. این روش می‌تواند بهبودی سریع تر را تسهیل کند.
  • فشرده سازی: فشرده سازی شامل استفاده از زانوبند طبی است که مفصل زانو را ثابت و فشرده نگه می‌دارد. این اقدام می‌تواند از بروز آسیب‌های بیشتر جلوگیری کند.
  • بالا نگه داشتن پاها: بالا نگه داشتن پاها به معنای استفاده از بالش‌ها زیر پاها در زمان درازکشیدن یا خوابیدن است. این اقدام می‌تواند به کاهش تورم و بهبودی کمک کند.

با استفاده از تکنیک RICE و رعایت استراحت و مراقبت مناسب، می‌توان به درمان بیماری کمک کرد و علائم آن را کاهش داد.

درمان ازگود اشلاتر با فیزیوتراپی

تمرینات فیزیوتراپی نقش مهمی در درمان ازگود اشلاتر دارند. با انجام منظم این تمرینات، عضلات قوی‌تر می‌شوند و پایداری مفصل افزایش می‌یابد. علاوه بر این، تمریناتی مانند تقویت عضلات پشت ران، بهبود قابل توجهی در درمان ایجاد می‌کنند.

این بیماری معمولا با درد شدید همراه است. اما با انجام تمرینات فیزیوتراپی خاصی می‌توان درد را به‌طور قابل ملاحظه‌ای کاهش و دامنه حرکتی مفصل زانو را افزایش داد. به طور کلی، تمرینات و تکنیک‌های فیزیوتراپی باعث بهبود و تسریع در درمان بیماری می‌شوند.

 درمان ازگود اشلاتر با شاک ­ویوتراپی

شاک‌ویو‌تراپی یک روش درمانی پیشرفته و مدرن است که با استفاده از جریان امواج صوتی پالس‌دار، برای درمان ضایعات عضلات، عضروف­ ها و استخوان استفاده می­شود. شاک‌ویو‌تراپی یکی از روش­ های درمان بیماری ازگود اشلاتر نیز هست. این روش به دلیل خصوصیت غیر تهاجمی خود و عدم نیاز به عمل جراحی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در واقع، با استفاده از شاک‌ویو‌تراپی، بافت‌های آسیب‌دیده قدیمی تخریب شده و خونرسانی به نواحی آسیب‌دیده افزایش می‌یابد. این روش تاییدیه سازمان غذا و دارو آمریکا را دریافت کرده است و به عنوان یک روش درمانی موثر شناخته شده است. با این روش می‌توان به‌طور غیر تهاجمی و با اثربخشی بالا، بیماران را در بهبودی و درمان بیماریشان یاری کرد.

درمان ازگود اشلاتر با ورزش و حرکات کششی

ازگود اشلاتر یکی از بیماری‌های استخوان در نوجوانان است که می‌توان اثرات آن را تا حدی با ورزش و حرکات کششی درمان کرد. این تمرینات می‌توانند شامل کشش و تمرینات انعطاف‌پذیری و تقویت عضلات ران باشند. با توجه به مشاوره پزشک یا فیزیوتراپ، برنامه‌ ورزشی مناسب برای هر فرد تعیین می‌شود تا بهبود و درمان بیماری به طور موثرتری انجام شود.

ازگود اشلاتر زانو

درمان ازگود اشلاتر با جراحی

بیماری ازگود اشلاتر، یک حالت آسیب ­دیدگی در تاندون پشتی زانو است که گاهی نیاز به درمان جراحی دارد. در شرایطی که آسیب­ دیدگی تاندون ­ها بسیار شدید باشد، برای درمان این بیماری، جراحی ضروری است. در بزرگسالان نیز ممکن است به دلیل باقی ماندن استخوان در تاندون کاسه زانو، بیماری ازگود اشلاتر رخ دهد. روش جراحی برای درمان این بیماری در بزرگسالان شامل خارج کردن ذرات استخوانی از بافت تاندون­ ها می‌شود. در نهایت، با انجام جراحی و استفاده از روش های درمانی مناسب، می‌توان به بهبود این بیماری کمک کرد.


مطالعه بیشتر: علائم شکستگی زانو کدامند؟


آیا می توان از ابتلا به ازگود اشلاتر پیشگیری کرد؟

امکان پیشگیری کامل از این بیماری وجود ندارد، اما می‌توان با رعایت نکاتی ریسک بروز آن را کاهش داد. انتخاب ورزش و تمرینات مناسب برای کاهش ریسک بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال، ورزش‌هایی مانند شنا که فشار کمتری به مفصل زانو وارد می‌کنند، می‌توانند از خطر ابتلا به این بیماری بکاهد. علاوه بر ورزش، حفظ وزن سالم و تغذیه مناسب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. عواملی مانند استفاده از وسایل حفاظتی در ورزش‌های خطرناک، جلوگیری از ضربه به مفاصل و اصلاح نحوه حرکات ورزشی نیز می‌توانند در کاهش ریسک بیماری ازگود اشلاتر موثر باشند. با رعایت این راهکار‌ها، می‌توان تا حدی از بروز بیماری ازگود اشلاتر زانو پیشگیری کرد.

جمع­ بندی

در این مقاله به معرفی بیماری ازگود اشلاتر، علت، علائم و روش ­های درمان آن پرداخته شد. لازم به ذکر است که این مقاله برای آشنایی با این بیماری مفید خواهد بود اما به هیچ وجه جای تشخصی پزشک متخصص را نخواهد گرفت. در صورت مشاهده هرگونه علائم این بیماری بهتر است هرچه سریع­تر به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه فرمایید.