قوز کمر چیست؟ و چه شیوه‌هایی برای درمان آن وجود دارد؟

درمان قوز کمر

قوس طبیعی و انحنای ستون فقرات، سبب می‌شود تا ستون فقرات بتواند وزن بدن را در هنگام ایستادن به‌خوبی تحمل کند. زمانی که قوس ستوان فقرات از حالت طبیعی خارج شود، قوز پشت شکل می‌گیرد. این عامل سبب می‌شود تا قسمت بالایی ستون فقرات گردتر از حالت طبیعی باشد. نشستن دائم و استفاده مداوم از کامپیوتر و موبایل سبب افزایش قوز کمر در سال‌های اخیر شده است. در ادامه مقاله، درمان قوز کمر و مواردی را بررسی خواهیم کرد که در ارتباط با قوز کمر باید مدنظر داشته باشید.

قوز کمر چیست؟ و به چه دلایلی پیش می‌آید؟

قوز کمر، زمانی به وجود می‌آید که انحنای ستون فقرات از حالت طبیعی خارج شود. این حالت، علاوه بر ایجاد کمر درد می‌تواند مشکلات دیگری از جمله افزایش فشار وارده بر مفاصل بدن را به وجود آورد. دلایل مختلفی هم سبب ایجاد آن می‌شوند؛ به همین دلیل شناخت درست علت ایجاد آن، در انتخاب نحوه درمان قوز کمر اثرگذار است.

دلایل ایجاد قوز کمر

در برخی از موارد، قوز کمر یا قوز پشتی به دلیل اختلالات ساختاری در فرد ایجاد می‌شوند. این نوع از قوز کمر با تغییر فرم بدن و رفتار، درمان نمی‌شود؛ چراکه علت اصلی ایجاد آن، مشکل در ستون فقرات و مهره‌ها است. انحنای غیرطبیعی مهره‌های کمر به‌صورت مادرزادی نیز سبب ایجاد قوز کمر می‌شوند. کیفوز شوئرمن هم، نوع دیگری از قوز کمر است که عموماً بین سن 10 تا 18 سالگی اتفاق می‌افتد و علت اصلی ایجاد آن رشد نامتعادل پشت و جلو مهره‌های ستون فقرات است. اگر کیفوز بیشتر از 75 درجه شود، فرد به جراحی نیاز دارد. نحوه نوشتن و ایستادن نیز می‌توانند سبب ایجاد قوز کمر شوند، این نوع از قوز کمر به کمک روش‌های اصلاحی قابل درمان است. در برخی از موارد قوز کمر در نتیجه ابتلا به بیماری‌های دیگر در فرد ایجاد می‌شود و ستون فقرات هیچ مشکلی ندارند. عفونت‌ها، اختلالات غدد، تومورها و مواردی ازاین‌دست می‌توانند سبب ایجاد قوز کمر شوند.


مطالعه بیشتر: متخصص کمر درد


 

نحوه درمان قوز کمر

قوز کمر یا کیفوز چه انواعی دارد؟

  • قوز کمر ساختاری: قوز کمر ساختاری، نوعی از قوز کمر است که در آن انحنای ستون فقرات افزایش پیدا کرده و این افزایش قوس کمر، ارتباطی به خمیده بودن کمر فرد ندارند. افرادی که به قوز کمر ساختاری دچار هستند نمی‌توانند کمرشان را صاف کنند، این افراد در ناحیه کمر و پا، درد دارند و نمی‌توانند به‌صورت عادی بایستند. علائم و عوارض ناشی از آن با گذشت زمان شدیدتر می‌شوند و درنهایت به حدی می‌رسند که فرد دیگر قادر به ایستادن نیست.
  • قوز کمر شوئرمن: یکی از رایج‌ترین انواع قوز، قوز کمر شوئرمن است. این نوع، عموماً بین سن 10 تا 18 سالگی ایجاد می‌شود. قوز کمر شوئرمن، در ناحیه قفسه سینه ایجادشده و سبب می‌شود تا سه عدد از مهره‌های کمر یا تعداد بیشتری از آن‌ها در یک راستا قرار بگیرند. علت اصلی ایجاد این نوع قوز هم هنوز ناشناخته است، اما محققان اعتقاد دارند رشد غیرعادی استخوان‌ها سبب ایجاد آن در فرد می‌شوند.
  • قوز کمر مادرزادی: در این نوع از قوز، کمر فرد به دلیل تشکیل نشدن درست ستون فقرات و مهره‌ها در زمان نوزادی، با مشکل قوز کمر مواجه می‌شود. مهره‌های کمر عموماً بین هفته 3 تا 6 بارداری تشکیل می‌شوند، این درست همان زمان تشکیل قلب و کلیه‌هاست. به همین دلیل عموم افرادی که مشکل قوز پشت مادرزادی دارند، از اختلالات قلب و کلیه نیز رنج می‌برند.

مطالعه بیشتر: عمل تنگی کانال نخاع


 

چه راه‌هایی برای پیشگیری از قوز کمر وجود دارد؟

قوز پشت مادرزادی و قوز کمر شوئرمن، درنتیجه مشکلات ساختاری ایجاد می‌شوند و نمی‌توان از ایجاد آن‌ها پیشگیری کرد. اما می‌توان با انجام تمرین‌های مختلف و ورزش منظم باعث تقویت عضلات شد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. همچنین، می‌توان به کمک ورزش، قوز کمر ناشی از استفاده مداوم از موبایل و کامپیوتر را درمان کرده و از ابتلا به آن جلوگیری کرد.

قوز کمر چه عوارضی دارد؟

  • قوز کمر، سبب افزایش فشار وارده بر روی عضلات کمر و استخوان‌ها شده و سبب درد و گرفتگی عضلات و استخوان‌ها می‌شود.
  • قوز کمر به سبب تغییر در انحنای ستون فقرات، سبب وارد شدن فشار به ریه و روده‌ها شده و عملکرد طبیعی آن‌ها را دچار اختلال می‌کند. اگر قوز کمر درمان نشود سبب اختلال در فرایند هضم غذا و کاهش اکسیژن ورودی به بدن می‌شود.
  • قوز کمر به دلیل تغییر در انحنای ستون فقرات، اجازه نمی‌دهد که ستون فقرات به‌راحتی وزن بدن را در حالت ایستاده تحمل کند؛ در نتیجه باعث ایجاد درد مزمن ستون فقرات می‌شود.

درمان قوز کمر از چه راه‌هایی صورت می‌گیرد؟

با توجه به علت ایجاد قوز کمر، روش‌های مختلفی برای درمان آن پس از معاینه به‌ کار برده می‌شود. در حال حاضر، با توجه به نوع آن و میزان پیشرفت بیماری، از روش‌های مختلفی برای درمان قوز کمر استفاده می‌شود. درمان قوز کمر با لیزر، درمان قوز کمر با فیزیوتراپی، کمربند طبی، منوال تراپی و ورزش‌ های درمان قوز کمر، از جمله روش‌هایی هستند که در حال حاضر برای درمان کیفوز کاربرد دارند. در ادامه، رایج‌ترین روش‌های درمان این بیماری را بررسی خواهیم کرد:

درمان قوز پشت با لیزر

لیزر با تولید امواج، سبب گرم شدن عضله و مفصل‌ها در قسمت کمر شده و جریان خون در این ناحیه را افزایش می‌دهد. با افزایش جریان خون، مواد مغذی بیشتری وارد قسمت مورد نظر کمر می‌شوند، در نتیجه تورم و درد ناشی از قوز کمر کاهش پیدا می‌کند. درمان قوز پشت با لیزر عموماً برای افرادی کاربرد دارد که درنتیجه وارد شدن آسیب یا گرفتگی عضلات دچار قوز کمر شده‌اند.

درمان قوز کمر با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی در کنار بریس و ورزش می‌تواند سبب افزایش دامنه حرکتی ستون فقرات و تقویت عضلات شود. زمانی که انعطاف و قدرت عضلات کمر درنتیجه فیزیوتراپی افزایش پیدا کنند، قوز کمر و وضعیت قرارگیری ستون فقرات بهتر شده و به‌تدریج می‌توان انتظار بهبودی کامل قوز کمر را داشت. درمان قوز کمر با لیزر به کمک دستگاه‌های مختلفی انجام می‌شود که هرکدام برای رسیدن به هدف خاصی کاربرد دارند.

درمان قوز کمر با ورزش

یکی دیگر از روش‌های درمان قوز و تقویت عضلات کمر با ورزش است. درمان قوز پشت با حرکات اصلاحی، باید بر اساس دستور پزشک فیزیوتراپ و متخصص حرکات اصلاحی صورت گیرد. این حرکات سبب تقویت عضلات ستوان فقرات شده و از انحنای بیش از حد ستون فقرات جلوگیری می‌کنند. برخی از حرکات اصلاحی که برای درمان کیفوز کاربرد دارند عبارت‌اند از: کشش قفسه سینه، کشش در حالت دراز و نشست، حرکت کشش مار، کشش 90 درجه کمر، بالا آوردن عمودی دست‌ها و کشش ابر پرواز.

درمان قوز کمر با دارو

اگر قوز کمر سبب ایجاد درد در فرد شده باشد، پزشک برای کنترل علائم و عوارض ناشی از قوز کمر از دارو استفاده می‌کند. علاوه بر داروهای مسکن، برخی از داروهای مکمل نیز برای فرد تجویز می‌شوند تا با رساندن مواد معدنی به عضلات، عضلات بدن خصوصاً عضلات کمر را تقویت کرده و موجب بهبود قوز کمر گردند.

درمان قوز کمر با بریس

بریس یا قوز بند طبی در مواردی استفاده می‌شود که قوز کمر در حال پیشرفت است. بریس با تقویت عضلات کمر و ستون فقرات از پیشرفت قوز جلوگیری کرده و تنها برای افرادی که در سن رشد هستند کاربرد دارد.

درمان قوز کمر با طب فیزیکی

متخصص طب فیزیکی با جا انداختن مهره‌ها سبب بهبود حرکت مفاصل در کمر می‌شود. در این روش، پزشک از دست‌هایش برای درمان قوز کمر بیمار استفاده کرده و دستگاه‌ها کاربردی ندارند.

درمان قوز کمر از طریق جراحی

درمان قوز کمر از طریق جراحی، روش رایجی برای درمان آن نیست و اغلب افراد مبتلا به قوز پشت نیازی به عمل جراحی ندارند. این شیوه، برای افرادی کاربرد دارد که قوز کمر آن‌ها پیشرفت کرده و سایر روش‌های درمانی نتوانسته‌، مشکلات آن‌ها را کاهش دهد. جراحی برای اصلاح فرم ستون فقرات، زمانی به‌ کار برده می‌شود که انحنای ستون فقرات بیش از 80 تا 90 درجه شده باشد. اگر قوز کمر در قسمت‌های پایین یا میانی کمر ایجاد شده باشد و انحنای ستون فقرات بیشتر از 60 تا 70 درجه شده باشد، باید برای درمان از جراحی استفاده کرد. جراحی آخرین راه برای درمان قوز است و اغلب در مورد افرادی تجویز می‌شود که قوز کمر در آن‌ها سبب وارد شدن فشار به کانال نخاعی و اعصاب ستون فقرات شده است.

کلینیک درمان قوز کمر نیاوران

کلینیک درمان قوز کمر نیاوران یکی از کلینیک‌های معتبر در زمینه تشخیص، بررسی و درمان کیفوز است. در این کلینیک، انواع روش‌ها برای درمان این بیماری توسط پزشکان متخصص ستون فقرات در تهران انجام می‌شود و ماهرترین متخصصین آماده خدمت‌رسانی به شما هستند.


مطالعه بیشتر: درمان کمر درد شدید


 

نتیجه‌گیری

قوز کمر یکی از بیماری‌هایی است که می‌تواند در هر سنی ایجاد شود. در این مقاله، علل مختلف ایجاد قوز کمر، روش‌های درمان آن و سایر مواردی را بررسی کردیم که باید در ارتباط با این بیماری بدانید.

سوالات متداول در مورد قوز کمر

آیا قوز کمر ارثی است؟

نمی‌توان به طور قطع گفت که تمامی موارد ابتلا به قوز کمر ناشی از ژنتیک هستند اما بررسی‌ها نشان می‌دهند ژنتیک در ایجاد این بیماری نقش دارد.

درمان مناسب قوز کمر چیست؟

درمان مناسب برای قوز کمر در هر فرد با توجه به علت ایجاد آن، میزان پیشرفت بیماری و سن متفاوت است.

برای درمان قوز کمر به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

برای تشخیص و درمان بهتر است به کلینیک تخصصی قوز کمر مراجعه کنید. در این کلینیک‌ها دکترهای متخصص در زمینه‌های مختلف ستون فقرات، مفاصل و طب فیزیکی آماده خدمت‌رسانی به شما هستند