آشنایی با سندروم دکرون و روش های درمان آن

سندروم دکرون چیست

اگر اهل بازی‌های کامپیوتری هستید و ساعت‌های زیادی را صرف این کار می‌کنید، احتمالاً تجربه درد انگشت شست و مچ دست را داشته‌اید. دردی که در برخی موارد بسیار شدید شده و مانع از انجام راحت حرکات مچ دست و انگشت شست می‌شود و به نام سندروم دکرون معروف شده است.

البته فقط گیمرها نیستند که چنین دردی را تجربه می‌کنند. همه افرادی که به شکلی فشار زیادی به ناحیه مچ و انگشت شست‌شان وارد می‌کنند، در معرض آن هستند. در این مقاله از سایت کلینیک نیاوران به بررسی این سندروم پرداخته‌ایم. اگر شما هم می‌خواهید بدانید سندروم دکرون چیست و چگونه ایجاد می‌شود، خواندن این مقاله را از دست ندهید.

بیماری سندروم دکرون چیست؟

برای آنکه بدانید سندروم دکرون چیست، باید به یاد دردهای شدیدی که در ناحیه اطراف شست در مچ دست‌تان تجربه کرده‌اید، بیفتید. این بیماری وضعیت دردناکی است که در اثر تحریک و انقباض تاندون‌های ناحیه شست ایجاد می‌شود. در واقع وقتی تاندون‌ها یا غلاف تاندون‌های مچ دست در انگشت شست دچار تورم شوند، در این ناحیه درد و ناراحتی ایجاد می‌کنند. این درد به خصوص هنگام مشت کردن دست، برداشتن یا گرفتن اشیاء یا چرخاندن مچ دست تشدید می‌شود.

بیماری دکرون

علائم و نشانه‌های سندروم دکرون

درد و ناراحتی در ناحیه قاعده شست مهم‌ترین و اصلی‌ترین نشانه بروز سندروم دکرون است که معمولاً با حرکات مچ و انگشت شست بیشتر هم می‌شود. اما به‌طورکلی هنگامی که فردی دچار این سندروم می‌شود، مهم‌ترین علائم و نشانه‌هایی که تجربه می‌کند، شامل موارد زیر است:

  • درد در نزدیکی قاعده انگشت شست
  • تورم در ناحیه قاعده انگشت شست
  • سختی در حرکت دادن شست و مچ دست، به خصوص وقتی می‌خواهید جسمی را گرفته یا فشار دهید.
  • احساس چسبندگی در انگشت شست وقتی می‌خواهید آن را حرکت دهید.
  • در صورتی که برای درمان این سندروم اقدام نکنید، احتمالاً درد به انگشت شست و یا به سمت ساعد منتشر شده و با هر حرکت مچ برای گرفتن یا برداشتن اجسام تشدید می‌شود.

چه عواملی باعث سندروم دکرون می‌شوند؟

برای آنکه بدانید علت بروز سندروم دکرون چیست، لازم است ابتدا نگاهی به ساختار اسکلتی عضلانی مچ دست و اجزای آن بیندازید. ابتدا به سراغ تاندون‌ها می‌رویم که در بروز آن نقش اصلی را دارند. تاندون‌ها دارای ساختارهای طناب ‌مانند هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل می‌کنند. وقتی شما چیزی را در دست می‌گیرید یا به چیزی چنگ می‌زنید یا فشار می‌دهید، دو تاندون در مچ دست و انگشت شست‌تان از طریق تونلی که آنها را به قاعده انگشت شست متصل می‌کند، می‌لغزند و باعث حرکت مچ و انگشت شست می‌شوند.


مطالعه بیشتر:  سندروم تونل کارپال چیست و چگونه درمان می‌شود؟


وقتی حرکتی تکراری را هر روز و هر شب انجام می‌دهید، غلاف اطراف این تاندون‌ها تحریک می‌شود. در نتیجه سفتی و تورم در این دو تاندون به وجود می‌آید که از حرکات معمول آنها جلوگیری کرده و درد و ناراحتی ایجاد می‌کند.

علاوه بر این جراحت یا ضربه مستقیم به مچ دست یا تاندون‌ها می‌تواند باعث بروز بافت اسکار در آن شده که حرکت تاندون را مشکل کرده و باعث بروز سندروم دکرون می‌شود. همچنین برخی بیماری‌های زمینه‌ای مثال آرتریت روماتوئید هم می‌توانند باعث بروز این سندروم شوند.

توجه داشته باشید سندرم دکرون در افراد بین 30 تا 50 سال و به‌ خصوص در زنان بیشتر از دیگر افراد بروز می‌یابد. در این بین زنان باردار ریسک بیشتری برای ابتلا دارند. علاوه بر این‌ها افرادی که کودک خردسال دارند و باید مرتب او را بغل کنند، افرادی که به واسطه شغل‌شان فعالیت زیادی با مچ دست و انگشت شست انجام می‌دهند و همچنین کسانی که زیاد بازی‌های راکتی یا گلف و بازی‌های کامپیوتری انجام می‌دهند، در خطر بیشتری برای ابتلا به این آسیب قرار دارند.

تشخیص بیماری دکرون

برای تشخیص بیماری دکرون، ابتدا پزشک به ارزیابی وضعیت دست شما می‌پردازد. پزشک می‌خواهد ببیند آیا درد و ناراحتی شما با اعمال فشار روی مچ دست و ناحیه اطراف انگشت شست بیشتر می‌شود یا نه. همچنین احتمالاً پزشک شما آزمایش فینکلشتاین را روی شما انجام می‌دهد. بدین ترتیب که از شما می‌خواهد انگشت شست خود را به سمت کف دست خم کنید. سپس بقیه انگشت‌ها را روی انگشت شست خم کنید. با انجام این کارها پزشک از شما می‌خواهد مچ دست را به سمت انگشت کوچک دست خم کنید. در صورتی که با این کار درد در ناحیه اطراف شست در مچ دست ایجاد شود، به احتمال زیاد شما به تاندونیت دکرون مبتلا شده‌اید.

این سندروم به‌ طور معمول با روش‌های ارزیابی فیزیکی و بررسی علائم بیمار قابل تشخیص است و نیازی به انجام آزمایش‌های تصویربرداری ندارد.


مطالعه بیشتر: آرتروز یا ساییدگی مچ دست و درما


روش‌های درمان سندروم دکرون

اگر شما هم می‌پرسید روش درمان سندروم دکرون چیست، لازم است بدانید این آسیب هم با انواعی از روش‌های درمانی غیر جراحی و جراحی قابل درمان است. در درمان این آسیب سعی می‌شود التهاب ایجاد شده کاهش یابد، حرکت انگشت شست بهبود پیدا کرده و از بروز مجدد سندروم دکرون مچ دست جلوگیری شود.

اگر درمان خود را زود شروع کنید، معمولاً علائم آسیب ظرف چهار تا شش هفته برطرف می‌شوند؛ اما در صورتی که دیر اقدام کنید، ممکن است درمان شما بیشتر طول بکشد. اگر در دوران بارداری به این سندروم مبتلا شده باشید، احتمالاً علائم شما در پایان دوره بارداری یا پایان دوره شیردهی برطرف می‌شوند. در ادامه مهم‌ترین روش‌هایی را که برای درمان سندروم دکرون استفاده می‌شود، بررسی می‌کنیم:

درمان بیماری دکرون

درمان خانگی: با بروز علائم سندروم دکرون لازم است برخی اقدامات خانگی را برای جلوگیری از تشدید علائم و بهبود آنها انجام دهید. این اقدامات شامل موارد زیر است:

  • با استفاده از یک بریس یا بانداژ انگشت شست را ثابت نگه دارید تا تاندون آسیب‌دیده فرصت استراحت و بهبود داشته باشد.
  • حرکات تکراری با مچ دست و انگشت شست را تا جای ممکن متوقف کنید.
  • از حرکت‌ دادن انگشت شست هنگام چرخاندن مچ دست خودداری کنید.
  • از کمپرس سرد روی ناحیه آسیب‌دیده استفاده کنید.

دارودرمانی: برای برطرف کردن درد و تورم در مچ دست آسیب‌دیده، معمولاً پزشک برخی داروهای مسکن بدون نسخه را تجویز می‌کند. نمونه‌هایی از این نوع دارو شامل ایبوپروفن و ناپروکسن است. در صورتی که این داروها کافی نباشند، احتمالاً پزشک تزریق کورتیکواستروئیدها را در غلاف تاندون آسیب‌دیده مورد استفاده قرار دهد. اگر درمان را در همان شش ماه اول بروز علائم آغاز کنید، بعد از یک‌بار تزریق کورتیکواستروئیدها می‌توانید بهبودی کامل را مشاهده کنید.


مطالعه بیشتر: کلینیک فوق تخصصی دست


فیزیوتراپی: فیزیوتراپی مهم‌ترین روشی است که می‌توانید برای درمان بیماری دکرون به‌ کار گیرید. درمان فیزیوتراپی شامل ارائه برخی تمرین‌های ورزشی و درمان‌های دستی برای ناحیه آسیب‌دیده و همچنین ارائه آموزش‌های لازم برای برطرف ‌کردن علت بروز آسیب می‌شود. در واقع درمانگر فیزیوتراپیست با پرسیدن سؤال‌هایی سعی می‌کند عوامل رفتاری یا شغلی شما را که باعث ایجاد این آسیب می‌شوند، کشف کرده و توصیه‌هایی برای اصلاح سبک زندگی‌تان ارائه کند. بدین ترتیب با برطرف شدن علت بروز سندروم، زمینه درمان کامل آن فراهم می‌شود.
علاوه بر این، فیزیوتراپیست تمرین‌هایی را برای تقویت عضلات دست و مچ دست به شما آموزش می‌دهد که باعث کاهش درد و التهاب در تاندون‌ها می‌شوند.

عمل جراحی: در صورتی که آسیب مچ دست شما جدی‌تر از آن باشد که به درمان‌های غیرتهاجمی پاسخ دهد، پزشک برای شما عمل جراحی را تجویز می‌کند. در این جراحی پزشک ابتدا غلاف دور تاندون‌ها را بررسی کرده و در نقاط التهاب اقدام به بازکردن غلاف می‌کند تا فشار را از روی تاندون بردارد. بدین ترتیب تاندون می‌تواند به راحتی در جای خود لغزش کند. این جراحی به صورت سرپایی انجام می‌شود اما در موارد نادری نیاز به عمل جراحی است.

پس از عمل پزشک راهنمایی‌ها و توصیه‌های لازم را درمورد میزان استراحت، نحوه تقویت عضلات و چگونگی بازتوانی به شما ارائه خواهد داد. علاوه بر این می‌توانید با مراجعه به یک درمانگر فیزیوتراپیست برای توانبخشی اقدام کنید. فیزیوتراپیست تمریناتی را به شما آموزش می‌دهد که عضلات مچ دست را تقویت کرده و از بروز مشکلات بعدی پیشگیری می‌کند.

جمع‌بندی

اینکه سندروم دکرون چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد، موضوع این مقاله بود. این سندروم با فشار زیاد روی مچ دست و انگشت شست و انجام حرکات تکراری با این اعضا ایجاد می‌شود. در اثر این آسیب دردهای گاهاً شدیدی در نواحی مچ دست و انگشت شست ظاهر شده و توانایی حرکت این نواحی به شدت کاهش پیدا می‌کند. با استفاده از روش‌هایی مثل مصرف دارو و فیزیوتراپی می‌توان برای درمان این بیماری اقدام کرد اما لازم است از فشار زیاد به مچ دست خودداری کنید تا از بروز این آسیب پیشگیری شود.