علت داغ شدن کف پا چیست و چگونه درمان می شود؟

داغ شدن کف پا

داغ شدن کف پا یکی از مشکلاتی است که شاید در نگاه اول چندان سخت به نظر نرسد اما افرادی که به آن مبتلا می‌شوند، سختی زیادی تحمل می‌کنند. علاوه بر داغ شدن، بروز درد در کف پا هم سختی آن را تشدید کرده و حتی می‌تواند زندگی عادی فرد را مختل کند. در این مقاله از سایت کلینیک نیاوران به بررسی علت داغ شدن کف پا در شب پرداخته‌ایم.

علت داغ شدن کف پا چیست؟

داغ شدن احساسی شبیه سوزش کف پا است که بیشتر در شب‌ها اتفاق می‌افتد، این سوزش در مواردی خفیف بوده و در مواردی هم می‌تواند شدید باشد. عوامل متعددی می‌توانند باعث بروز داغ شدن کف پا شوند، در ادامه مهم‌ترین آنها را بررسی می‌کنیم:

کمبود مواد مغذی در بدن: عصب‌ها برای آنکه بتوانند عملکرد طبیعی خود را انجام دهند، نیاز به برخی مواد مغذی دارند. در صورتی که این مواد به بدن نرسد، احتمال آسیب‌های عصبی و داغ شدن کف پا وجود دارد. کمبود موادی مثل ویتامین B6 و B12 در بروز این مشکلات مؤثر است. توجه داشته باشید که کمبود مواد مغذی برای افرادی که در وضعیت اقتصادی مناسبی نیستند، کسانی که الکل مصرف می‌کنند، افرادی که اختلالات اشتها دارند یا افراد باردار و مسن بیشتر رخ می‌دهد.

نوروپاتی دیابتی: نوروپاتی دیابتی یکی از اصلی‌ترین دلایل داغ شدن کف پا است که در اثر آسیب به عصب‌ها اتفاق می‌افتد. این مشکل از عوارض هر دو نوع یک و دو دیابت است و علائمی مثل درد، سوزن‌سوزن شدن، بی‌حسی در دست‌ها و پاها را نشان می‌دهد.

بارداری: زنان باردار در اثر تغییرات هورمونی ممکن است افزایش دمای بدن و کف پای داغ را تجربه کنند. افزایش وزن بدن در دوره بارداری و زیادشدن مایعات بدن هم می‌تواند در افزایش دمای بدن زنان باردار تأثیر داشته باشد.

یائسگی: زنان در دوران یائسگی هم تغییرات هورمونی را تجربه می‌کنند که می‌تواند باعث افزایش دمای بدن و داغ شدن کف پا شود. این حالت بیشتر در سنین 45 تا 55 سالگی رخ می‌دهد.

عفونت قارچی: نوعی عفونت قارچی وجود دارد که می‌تواند باعث داغ شدن کف پا شود. در صورت ابتلا به این نوع عفونت باید سریع برای درمان آن اقدام کنید، زیرا امکان سرایت آن به دیگر قسمت‌های بدن و افراد دیگر وجود دارد.

قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین: قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین مثل آرسنیک، سرب یا جیوه می‌تواند عامل داغ شدن کف پا یا دست‌ها شود. اگر تجمع این مواد در بدن زیاد شود، می‌تواند به سطوح سمی رسیده و عملکرد عصبی بدن را مختل کند.

شیمی درمانی: کسانی که تحت شیمی درمانی برای درمان سرطان قرار دارند، ممکن است داغ شدن و مورمور پاها و دست‌ها را تجربه کنند.

نارسایی مزمن کلیه: وقتی کلیه آسیب می‌بیند از تصفیه سموم خون ناتوان می‌شود. این سموم می‌توانند باعث نوروپاتی در بدن شوند.

کم کاری تیروئید: کمبود تیروئید در بدن می‌تواند باعث وارد شدن آسیب به عصب‌ها و ایجاد درد، مورمور و بی‌حسی در پاها و دست‌ها شود.

ایدز و اچ‌آی‌وی: یکی از علائم ایدز یا اچ‌آی وی در مراحل آخر آن، نوروپاتی محیطی یا داغ شدن و سوزش کف پاها است. گفته می‌شود یک سوم مبتلایان به ایدز، آسیب به عصب‌ها را تجربه می‌کنند. همچنین برخی داروهایی که این افراد مصرف می‌کنند، باعث بروز نوروپاتی می‌شوند.

سومصرف الکل: یکی دیگر از دلایل شایع داغ شدن کف پا مصرف الکل است که بر توانایی بدن در جذب برخی مواد مغذی تأثیر گذاشته و به اصطلاح باعث نوروپاتی الکلی می‌شود.

بیماری‌های زمینه‌ای: برخی بیماری‌های زمینه‌ای مثل سندرم گلین باره، پلی نوروپاتی دمیلینه‌کننده التهابی مزمن، اریتروملالژیا، واسکولیت، سندرم تونل تارسال و سارکوئیدوز، هرکدام می‌توانند باعث داغ شدن کف پا شوند.

عادت‌های غلط: پوشیدن کفش نامناسب و ایستادن یا راه ‌رفتن طولانی مدت به خصوص روی سطوح داغ می‌تواند باعث داغ شدن یا سوزش کف پاها شود.


مطالعه بیشتر: درد کف پا نشانه چیست؟


علائم و نشانه‌های سوزش کف پا

افرادی که داغ شدن کف پا را تجربه می‌کنند، ممکن است علائمی مثل مورمور شدن، بی‌حسی، خارش را هم در کف پا احساس کنند. همچنین معمولاً داغ شدن کف پا هنگام خواب بیشتر می‌شود.

داغ شدن کف پا هنگام خواب

تشخیص علت داغ شدن کف پا

در صورتی که احساس داغ شدن کف پا یا درد در این ناحیه دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ابتدا اقدام به ارزیابی فیزیکی پای شما برای تشخیص علت داغ شدن کف پا می‌کند. ارزیابی فیزیکی می‌تواند مشکلات زیر را به پزشک نشان دهد:

  • ناهنجاری‌های ساختاری در ساق یا کف پا
  • عفونت قارچی
  • رنگ‌پریدگی یا قرمزی پوست
  • بروز رفلکس در کف پا
  • بی‌حسی در کف پا


مطالعه بیشتر: اسکن کف پا چیست و چه فوایدی دارد؟


پس از آن پزشک سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی شما و داروهایی که مصرف کرده‌اید، می‌پرسد. پزشک همچنین درمورد زمان شروع علائم و مدتی که طول کشیده‌اند، می‌پرسد. پزشک شما همچنین احتمال بروز دیابت را بررسی می‌کند، زیرا یکی از مهمترین دلایل داغ شدن کف پا است. سابقه سوءمصرف الکل هم یکی دیگر از مواردی است که پزشک درمورد آن سؤال می‌پرسد. علاوه بر اینها احتمالاً آزمایش خون برای بررسی موارد زیر تجویز می‌شود:

  • سطح هورمون تیروئید
  • عملکرد کلیه‌ها
  • کمبود ویتامین
  • بروز اچ‌آی‌وی
  • بروز انواع عفونت در بدن

در صورتی که پزشک شما نسبت به بروز سندرم تونل تارسال مشکوک باشد، آزمایش‌های تصویربرداری مثل رادیولوژی را تجویز خواهد کرد. همچنین کفش‌ها و نحوه راه رفتن شما بررسی می‌شود. علاوه بر همه این‌ها پزشک درمورد علائم دیگر و احتمال بروز عفونت یا آسیب‌های دیگر از شما سؤال می‌پرسد.

راه‌های پیشگیری از داغ شدن کف پا

از آنجا که داغ شدن کف پا معمولاً در اثر بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد می‌شود، باید بیش از همه از بروز این بیماری‌ها جلوگیری کنید. عادت‌های تغذیه‌ای غلط و نرساندن ویتامین‌ها به بدن از مهم‌ترین دلایل داغ شدن کف پا است. همچنین از سوءمصرف الکل خودداری کنید. پوشیدن کفش راحت و استاندارد هم از فشار به عصب‌های پا و داغ شدن آن جلوگیری می‌کند.

درمان داغ شدن کف پا

روشی که برای درمان کف پای داغ در نظر گرفته می‌شود بستگی به علت ایجاد آن دارد. در برخی موارد که علت آسیب مشخص است، درمان آن هم ساده است. در چنین مواردی احتمالاً به یکی از درمان‌های زیر نیاز دارید:

  • داروی ضد عفونت قارچی
  • استفاده از کفش مناسب یا پد اصلاحی در داخل کفش
  • داروهای تقویتی ویتامین B
  • داروهای منبع تیروئید

مطالعه بیشتر: مچ پا


در مواردی که علت داغ شدن کف پا دیابت باشد، نیاز به تغییر برخی عادت‌ها و همچنین داروهای خود دارید. در این موارد باید تحت درمان کلی دیابت قرار گیرید. پزشک شما همچنین ممکن است داروهایی برای کاهش درد عصبی تجویز کند اما در مواردی که درد شدید باشد، استفاده از روش‌های تحریک عصبی زیر می‌تواند به شما کمک کند.

  • تحریک الکتریکی عصب
  • مگنت تراپی
  • لیزر درمانی
  • نور درمانی

جمع‌بندی

داغ شدن کف پا مشکلی است که معمولاً در اثر آسیب به عصب‌های پا اتفاق می‌افتد. این آسیب می‌تواند در اثر بیماری‌های مثل دیابت یا سوءمصرف الکل و همچنین کمبود مواد مغذی مثل ویتامین‌ها در بدن بروز یابد. برای درمان داغی کف پا معمولاً روشی برای برطرف کردن علت بروز آسیب در پیش گرفته می‌شود.