بریس چیست؟ ارتوز ارتوپدی چه کاربرد هایی دارد؟

ارتوز ارتوپدی

بیماری‌هایی که مفاصل پا، زانو و لگن را درگیر می‌کنند، روی حرکات انسان مانند راه رفتن، نشستن و ایستادن تاثیر می‌گذارند. با توجه به نوع بیماری و مفاصلی که درگیر آن هستند، راهکارهای درمانی مختلفی وجود دارد. ارتوز یا بریس در روال درمان بیماری این افراد تاثیر مستقیمی دارد. بریس دستگاه‌هایی هستند که به حفظ تراز مفاصل، حمایت عضلات و جلوگیری از حرکات ناگهانی کمک می‌کنند. بریس‌ها انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع بیماری و سابقه مشکلات فرد بیمار، یکی از انواع آن توسط پزشک تجویز می‌شود. در این مقاله از نیاوران کلینیک قصد داریم به طور کامل توضیح دهیم که بریس چیست و انواع این محصول درمانی را به شما معرفی کنیم. لطفا با ما همراه باشید.

از ارتوز یا بریس در درمان چه بیماری هایی استفاده می شود؟

در ابتدای مقدمه به صورت مختصر توضیح دادیم که بریس چیست ؛ در واقع بریس‌ها وسایل درمانی کمکم هستند که پزشک با تجویز آن‌ها از بیمار می‌خواهد طبق دستورات وی از آن‌ها استفاده کند تا به روال درمان بیماری کمک شود. پزشکان اصولا به بیمارانی که قسمت یا مفصلی از بدنشان ضعیف شده باشد، ارتوز یا بریس را پیشنهاد می‌کنند. البته پویشیدن بریس‎ها در کنار دیگر روش‌های درمانی مانند فیزیوتراپی تجویز و توصیه می‌شود.

مدت زمان استفاده از این دستگاه با توجه به شدت جراحت و آسیب مفاصل، متفاوت است. بریس برای درمان بیماری‌هایی مانند آرتروز، اسکولیوز، کمردرد، پای پرانتزی، افتادگی پا و… استفاده می‌شود. به طور کلی بریس با حمایت از عضلات، فشار وارد بر تاندون‌ها و مفاصل را کاهش می‌دهد و به بهبود عملکرد آن‌ها کمک می‌کند.

انواع بریس کدامند؟

حال که بیشتر دانستیم ارتوز یا بریس چیست ، خوب است که در مورد انواع آن نیز اطلاعاتی کسب کنیم. جالب است بدانید که طراحی این دستگاه برای هر قسمت از بدن مانند ستون فقرات، پا و لگن متفاوت است. علاوه بر آن، به طور کلی بریس‌ها را می‌توان به دو دسته استاتیک و دینامیک تقسیم کرد. کارایی هرکدام از این دو نوع با یکدیگر متفاوت است و پزشک متخصص با توجه به نوع مشکل، یکی از این دو نوع را برای بیمار تجویز می‌کند.

ارتوز یا بریس استاتیک

پیش‌تر توضیح دادیم که وظیفه کلی آرتوز چیست. درواقع مسئولیت اصلی ارتروز کاهش فشار و حمایت از مفاصل، عصب‌ها و عضلات آسیب‌دیده است. طراحی ارتوز‌های استاتیک به گونه‌ای است که عضو آسیب‌دیده را به صورت ثابت نگه می‌دارد و مانع از حرکت ناگهانی و کشیده شدن مفصل‌ یا تاندون‌ها می‌شود. اصولا پزشکان این نوع از بریس را در هنگام شکستگی یا التهاب تاندون‌ها تجویز می‌کنند.

بریس چیست

ارتوز یا بریس دینامیک

 با ارتوزهای دینامیک، برخلاف استاتیک، امکان انجام حرکات محدود وجود دارد. پزشکان این نوع بریس را برای مواردی تجویز می‌کنند که عضو آسیب دیده برای حرکت نیاز به یک نیروی حمایت‌کننده داشته باشد.

ارتوزهای مخصوص ستون فقرات

تا این قسمت، به طور کامل توضیح دادیم که بریس ارتوپدی چیست و به چه انواعی تقسیم می‌شود. برای هر یک از قسمت‌های مختلف بدن، بریس مخصوص وجود دارد که با توجه به فرم صحیح قرارگیری عضلات و عصب‌های آن قسمت طراحی شده است. برای حمایت و پشتیبانی از ستون فقرات، از ارتوز مخصوص نخاعی استفاده می‌شود. این نوع ارتوز برای افرادی که درگیر مشکلات ناپایداری ستون فقرات هستند، تجویز می‌شود. ارتوزمخصوص ستون فقرات به بهبود تحرک، کاهش درد در بیماران آرتریت ستون فقرات، دیسک، گیر افتادگی عصبی کمک می‌کند.


مطالعه بیشتر: علت کمر درد چیست؟


بریس های ویژه اندام های تحتانی

بریس‌ ویژه اندام‌های تحتانی، به گونه‌ای طراحی شده است که با کنترل حرکت آن قسمت از بدن، به بهبود عملکرد آن کمک می‌کند. طراحی این نوع ارتوز‌ها بر اساس قسمت‌های مختلف بدن متفاوت است. این گروه از بریس‌ها، با انتقال فشار به دیگر قسمت‌های بدن، به کاهش درد کمک می‌کنند. با کمک این نوع از بریس‌ها می‌توان ناهنجاری‌های حرکتی را اصلاح کرد و مانع از پیشرفت آن شد. موارد زیر از نمونه بریس‌های تحتانی هستند.

بریس مچ پا – کف پا

بریس مچ پا، بر اساس قالب ساق پا، با هدف حمایت از این عضو بدن طراحی شده است. این نوع بریس، به بهبود مشکلات رگ به رگ شدن و ضعف مچ پا در افراد کمک می‌کند. بریس کف پا یکی از نمونه‌های بریس‌های ویژه اندام تحتانی است که به آن کفی ارتوپدی نیز می‌گویند. این نوع از ارتوز‌ها به صورت سفارشی، مخصوص فرد بیمار و با توجه به نوع مشکل او ساخته می‌شود. از بریس کف پا برای اصلاح مشکلات ساختار پا مانند کف پای صاف و راه رفتن استفاده می‌شود.

بریس مچ پا

ارتوز زانو

پزشکان برای افرادی که به دلایل مختلف دچار آسیب عصبی شده و مشکل ضعف عضلانی دارند، استفاده از ارتوز زانو را تجویز می‌کنند. این نوع ارتوز، به کاهش درد و بهبود عملکرد عضلات کمک می‌کند.

ارتوز های اندام های فوقانی

از ارتوزهای اندام فوقانی، برای بهبود و بازیابی عملکرد سیستم اسکلتی، عضلانی و عصبی قسمت مختلف بدن استفاده می‌شود. از جمله مشکلات اسکلتی می‌توان به آسیب‌های ناشی از ورزش و کار اشاره کرد. سکته مغزی، فلج مغزی و آسیب نخاعی از جمله بیماری‌های عصبی است. این دسته از ارتوزها، به اصلاح ناهنجاری‌ها، کنترل حرکات ناخواسته و بهبود بافت کمک می‌کنند. از جمله ارتوزهای اندام فوقانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

ارتوز شانه

آسیب دیدن روتار کاف، کپسول شانه، در رفتگی مفصل شانه، ترقوه یا در رفتگی استخوان‌ها، مشکلاتی است که ممکن است باعث شود شانه صدمه ببیند. پزشک متخصص برای سرعت بخشیدن به روال بهبود این افراد، استفاده از ارتوز را تجویز می‌کند. ارتوز شانه کمک می‌کند این قسمت از عضو بدن ثابت بماند و در نتیجه عضو آسیب‌دیده با سرعت بالاتری ترمیم پیدا خواهد کرد.

بریس آرنج

بریس آرنج به رفع محدودیت‌های عملکردی این قسمت از بدن کمک می‌کند. اصولا از این نوع بریس، در صورت ضربه دیدن آرنج، برای تثبیت اندام استفاده می‌شود. بریس‌های آرنج در انواع مختلف استاتیک و دینامیک وجود دارد.

ارتوز شانه-آرنج

ارتوز شانه-آرنج از عضلات ضعیف این دو قسمت حمایت کرده و در نتیجه به کاهش فشار و درد روی نواحی آرنج و شانه کمک می‌کند.

بریس بازو

زمانی که بازو در اثر ضربه آسیب ببیند از بریس بازو برای ثابت نگه داشتن این عضو استفاده می‌شود. بریس بازو کمک می‌کند که این عضو از بدن در فاصله و زاویه مناسب قرار بگیرد و بدین ترتیب قسمت‌های آسیب‌دیده سریع‌تر بهبود پیدا کنند.

ارتوز مچ دست

ارتوز مچ دست برای برای حمایت و پشتیبانی این قسمت از بدن بعد از جراحی یا آسیب دیدگی‌هایی مانند سندرم تونل کارپال استفاده می‌شود. ارتوز مچ دست علاوه بر تسکین درد، به بازگشت دامنه طبیعی مچ، کمک می‌کند.

بریس ارتوپدی چیست

بریس انگشت

از بریس انگشت برای جلوگیری از انقباض و تثبیت ساختارهای استخوانی و بافت نرم استفاده می‌شود.


>>  دریافت نوبت از: بهترین فوق تخصص ارتوپد در تهران


کلام آخر

در این مطلب به صورت کامل توضیح دادیم ارتوز ارتوپدی چیست و انواع مختلف آن را معرفی کردیم. این محصول را حتما باید با تجویز پزشک خریداری کرد. پزشک معالج با در نظر گرفتن نوع آسیب و شرایط جسمانی فرد بیمار، مناسب‌ترین نوع بریس را به شما معرفی می‌کند. در هنگام خرید بریس، باید به جنس بریس بسیار دقت کرد. این محصول در بازار از جنس‌های مختلفی مانند فلز، پارچه، چرم و پلاستیک وجود دارد. علاوه بر استحکام بالای این محصول، وزن کم بریس، مهم‌ترین ویژگی‌ای است که در هنگام خرید باید به آن توجه کرد.