جراحی آرتروسکوپی چیست؟ معرفی کامل تکنیک آرتروسکوپی

تکنیک آرتروسکوپی

آرتروسکوپی یک روش جراحی است که جراحان ارتوپد برای درمان مشکلات داخل مفصل از آن استفاده می‌کنند. آرتروسکوپی از دو کلمه یونانی “arthro” (مفصل) و “skopein” (نگاه کردن) گرفته شده است. این اصطلاح در لغت به معنای نگاه کردن به داخل مفصل است.

جراحی آرتروسکوپی با استفاده از یک ابزار نازک و انعطاف‌پذیر به نام آرتروسکوپ که دارای یک دوربین بر سر آن است، انجام می‌شود. آرتروسکوپ از طریق یک برش کوچک در پوست وارد مفصل مورد نظر می‌شود، سپس دوربین دستگاه، تصاویر ویدئویی از داخل مفصل را به صفحه نمایش منتقل می‌کند. این روش به جراح، امکان مشاهده دقیق و جزئیات بیشتری از داخل مفصل را می‌دهد. در این مقاله از نیاوران کلینیک کاربرد، مزایا و معایب و روش انجام این نوع از جراحی را شرح خواهیم داد.

کاربرد های تکنیک آرتروسکوپی کدامند؟

اگر منیسک، غضروف، تاندون‌ها یا رباط‌های شما آسیب دیده باشد، پزشک شما ممکن است یک روش آرتروسکوپی را توصیه کند. تکنیک آرتروسکوپی در مراقبت و درمان مشکلات مفصلی مختلف استفاده می‌شود. یکی از روش‌های درمان آسیب به استخوان‌ها، غضروف‌ها، رباط‌ها، ماهیچه‌ها و تاندون‌ها عمل آرتروسکوپی است.

همچنین آرتروسکوپی به عنوان یک ابزار تشخیصی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از دوربین آرتروسکوپی، پزشک می‌تواند به طور مستقیم درون مفصل را مشاهده کند و مشکلات موجود را تشخیص دهد. آرتروسکوپی به جراح امکان می‌دهد تا بافت‌های آسیب دیده درون مفاصل از جمله بافت‌های غضروفی، رباط‌ها، کیست‌ها و بافت‌های نرم دیگر را تعمیر کند.

عمل جراحی آرتروسکوپی می‌تواند برای تصحیح نقص‌های ساختاری مفصلی مانند برطرف کردن مشکلات خم شدگی مفصلی (مانند خم شدگی زانو) و ترمیم نقص‌های ساختاری مفصل استفاده شود. آرتروسکوپی را می‌توان روی هر مفصلی انجام داد و بیشتر اوقات این نوع درمان روی زانو، شانه، آرنج، مچ پا، لگن یا مچ دست انجام می‌شود.


مطالعه بیشتر: علت درد مفاصل چیست


جراحی آرتروسکوپی

عمل آرتروسکوپی برای چه نواحی انجام می شود؟

تکنیک آرتروسکوپی برای ترمیم صدمات حاد یا مزمن از جمله پارگی تاندون، التهاب مفصل، دررفتگی مکرر در شانه، پارگی مینیسک زانو، کندرومالاسی (ساییدگی یا آسیب به بالشتک غضروفی در زانو)، پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL)، سندرم تونل کارپال در مچ دست و نرمی استخوان یا غضروف، به ویژه در زانو، شانه، آرنج، مچ پا یا مچ دست مورد استفاده قرار می‌گیرد. نواحی که می‌توان به وسیله آرتروسکوپی درمان کرد عبارت‌اند از:

  • زانو: مشکلاتی مانند ضایعات غضروفی، ترمیم رباط صلیبی قدامی یا خلفی، ترمیم رباط‌های کناری، برداشتن بخش‌های شکسته یا آسیب دیده و تمیزکردن مفصل زانو از جمله کاربردهای آرتروسکوپی زانو هستند.
  • شانه: آرتروسکوپی شانه به عنوان روشی کارآمد برای تشخیص و درمان مشکلات شانه، از جمله ترمیم لابرم، تمیزکردن مفصل شانه از قطعات شکسته و ضایعات غضروفی استفاده می‌شود.
  • مچ دست
  • مچ پا
  • پاشنه

مطالعه بیشتر: فوق تخصص زانو و جراح زانو


مزایای عمل جراحی آرتروسکوپی کدامند؟

اگرچه جراحی آرتروسکوپی به دلیل اینکه اغلب برای درمان ورزشکاران شناخته شده مورد استفاده قرار می‌گیرد، توجه عمومی زیادی را به خود جلب کرده است، اما یک ابزار بسیار ارزشمند برای همه بیماران ارتوپدی است و به طور کلی برای بیمار، آسان‌تر از جراحی باز است. برای اکثر بیماران این جراحی به صورت سرپایی انجام می‌شود و چندین ساعت پس از جراحی در خانه هستند.

عمل آرتروسکوپی دارای مزایا متعددی است، از جمله کاهش خونریزی، کاهش عفونت، بهبود زمان بهبودی، کاهش درد پس از عمل و مشاهده دقیق‌تر از داخل مفصل؛ همچنین، زمان بازگشت به فعالیت‌های روزمره نیز معمولاً کوتاه‌تر است.

نحوه عمل آرتروسکوپی چگونه است؟

قبل از جراحی و برای تشخیص بیماری ابتدا پزشک، ام آر ای و عکس رادیولوژی را پیشنهاد می‌دهد. پس از تشخیص و توصیه جراحی، جراح و متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی را در بیمارستان و اتاق عمل انجام می‌دهد. بسته به نوع جراحی روی مفصل مورد نظر، به شما بی‌حسی عمومی، نخاعی یا موضعی داده می‌شود.

عمل آرتروسکوپی

سپس یک برش کوچک (به اندازه یک سوراخ دکمه) برای قراردادن آرتروسکوپ ایجاد می‌شود. ممکن است چندین برش دیگر برای دیدن سایر قسمت‌های مفصل یا قراردادن وسایل دیگر ایجاد شود. جراحی اصلاحی با ابزارهای طراحی شده ویژه‌ای انجام می‌شود که از طریق برش‌های جانبی وارد مفصل می‌شوند.

پس از جراحی، برش‌های کوچک با یک پانسمان پوشانده می‌شود و بیمار از اتاق عمل به اتاق ریکاوری منتقل می‌شود. بسیاری از بیماران به داروهای مسکن کمی نیاز دارند یا اصلاً نیازی به داروهای مسکن ندارند. آرتروسکوپی معمولاً یک روش سرپایی است، به این معنی که شما در همان روز به خانه می‌روید. مراحل انجام روش‌های آرتروسکوپی بسته به نوع مشکل متفاوت است. این عمل حدود یک ساعت طول می‌کشد، اما برخی از آرتروسکوپی‌ها ممکن است بیشتر نیز طول بکشد.

مراقبت های پس از عمل آرتروسکوپی

آرتروسکوپی روشی ایمن و موثر برای بررسی مفاصل، عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها و انجام درمان است. این روش جراحی انواع مشکلات مفصلی و رباط را با استفاده از برش‌های بسیار کوچک برای بهبودی سریع‌تر با درد و جای زخم کمتر نسبت به سایر جراحی‌ها درمان می‌کنند. اکثر افراد پس از آرتروسکوپی سریع‌تر از جراحی باز که نیاز به برش‌های بزرگ دارد، بهبود می‌یابند. با این حال، بهبودی کامل ممکن است ماه‌ها طول بکشد. اما، بسته به روش، ممکن است بتوانید ظرف چند روز به کار و زندگی عادی خود بازگردید.

پزشک ممکن است فیزیوتراپی (PT) را توصیه کند. PT می‌تواند به سرعت بخشیدن به ریکاوری، تقویت عضلات و جلوگیری از آسیب‌های بعدی کمک کند.

مراقبت‌هایی که معمولاً پس از عمل آرتروسکوپی توصیه می‌شود عبارت‌اند از:

استراحت و محدود کردن فعالیت

پس از عمل آرتروسکوپی، استراحت کافی برای بهبود بدن و بهبود عملکرد مفصل بسیار مهم است. پزشک مدت زمانی را برای استراحت تعیین می‌کند.

درمان درد و التهاب

پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی و مسکن را تجویز کند تا درد و التهاب پس از عمل را کاهش دهد. رعایت دقیق دستورات مربوط به مصرف این داروها و همچنین ملاقات‌های پس از عمل مهم است.

فیزیوتراپی و تمرینات توانبخشی

پس از عمل آرتروسکوپی، پزشک ممکن است تمرینات توان‌بخشی و فیزیوتراپی را برای بیمار توصیه کند تا عضلات و بافت‌های مفصل تقویت شوند و بازگشت به فعالیت‌های روزمره را تسریع کند.

اجتناب از فعالیت ‌های سنگین

پس از عمل آرتروسکوپی، باید از فعالیت‌های سنگین، ضربانی و ورزش‌های شدید خودداری شود. به‌مرورزمان و با رعایت دستورات پزشک، می‌توان به آرامی و در حد تحمل بیمار فعالیت‌های را افزایش داد.

عمل جراحی آرتروسکوپی


مطالعه بیشتر: عمل آرتروپلاستی


عوارض جراحی آرتروسکوپی کدامند؟

هر عمل جراحی ممکن است با خطر التهاب و عفونت همراه باشد. واکنش آلرژیک به بیهوشی، لخته‌های خون، از جمله ترومبوز ورید عمقی (DVT) از عوارض رایج این نوع جراحی است. همچنین در صورت عفونت، ممکن است نیاز به درمان با آنتی‌بیوتیک داشته باشید. به طور کلی، عمل آرتروسکوپی ممکن است باعث خونریزی معمولی در محل برش و مفصل شود. در برخی موارد نیاز احتمالاً عمل جراحی دوباره برای متوقف‌کردن خونریزی می‌تواند پیشنهاد شود.

در صورتی که در طول عمل آرتروسکوپی صدمه به بافت‌های دیگر ایجاد شود، ممکن است نیاز به ترمیم باشد. علاوه بر این ممکن است پس از عمل آرتروسکوپی درد، تورم و احساس ناراحتی در محل عمل دیده شود. این عوارض معمولاً به‌مرور زمان کاهش می‌یابند، اما ممکن است برای مدتی ادامه داشته باشند. در برخی موارد نیز ممکن است عملکرد مفصل به طور موقت یا دائمی تحت تأثیر قرار گیرد و برخی از حرکات محدود شوند.

هزینه عمل جراحی آرتروسکوپی

این هزینه‌ها بسته به بیمارستان و حق ویزیت و عمل پزشک و جراح متفاوت است. به طور کلی هزینه عمل جراحی آرتروسکوپی متناسب با متغیرهای مختلفی از جمله نوع جراحی، محل انجام عمل، تجهیزات و ملزومات پزشکی، مراکز درمانی و هزینه‌های مربوط به مراقبت‌های پس از عمل است.

برای دریافت اطلاعات دقیق در مورد هزینه این جراحی، بهتر است با یک متخصص مانند جراح ارتوپدی، صحبت کنید. آنها می‌توانند شما را در مورد هزینه‌های تخمینی مربوط به عمل جراحی و موارد دیگر مشاوره دهند. همچنین، می‌توانید با بیمه‌های درمانی خود تماس بگیرید و در مورد پوشش آنها برای جراحی و هزینه‌های مرتبط با آن صحبت کنید.

سخن پایانی

همانطور که در طول مقاله گفتیم، جراحی آرتروسکوپی برای تعمیر و بهبود مشکلات مفاصل از جمله ترمیم بافت‌های آسیب دیده، برداشتن بخش‌های شکسته یا آسیب دیده، تمیز کردن ضایعات غضروفی، ترمیم رباط‌ها و بافت‌های نرم استفاده می‌شود. این روش کم تهاجمی مزایایی مانند کاهش خونریزی، عفونت و درد بعد از عمل، بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های روزمره و بهبود مدت زمان بهبودی دارد.

معمولاً برای تشخیص این مشکل از رادیوگرافی و سی تی اسکن استفاده می‌شود. با استفاده از آرتروسکوپ، پزشکان می‌توانند به طور دقیق مشکلات را تشخیص داده و رفع کنند. با توجه به تجربه و مهارت پزشکان و رعایت دستورات و راهنمایی‌های پس از عمل، بسیاری از بیماران با موفقیت بعد از عمل آرتروسکوپی بهبود می‌یابند و به فعالیت‌های روزمره خود بازمی‌گردند. اگر در این زمینه همچنان سوالی دارید که به آن پاسخ نداده‌ایم، لطفا در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا در نزدیک‌ترین زمان، پاسخ دهیم.